ساخت اسکلت فلزی ساختمان : مسائل اجرایی در ساخت اسکلت های فلزی ( اسکلت فولادی ) – قسمت 1
اسکلت فلزی ( اسکلت فولادی ) مجموعه ای است از نیم رخ های فولادی ، ورق و نیم رخ های ورقی که باید به کمک اتصالات و وسایل اتصال مناسب نظز جوش ، پیچ و و پرچ به یکدیگر متصل می شوند .
عملیات اجرایی ساختمان در کارهای فولادی
ترتیب عملیات اجرائی در کارگ های ساخت اسکلت فلزی ( ساخت اسکلت فولادی ) به شرح زیر است :
1- تهیه نقشه های ساخت اسکلت فلزی ساختمان با توجه به نقشه های محاسباتی
2-عملیات برشکاری و سوراخ کاری
3- عملیات ساخت اعضا
4- تمیز کاری و رنگ
5- حمل
6- عملیات پیش مونتاژ و مونتاژ در پای کار
7- عملیات واداشتن و نصب خال و جوش و اتصالات موقت
8- تنظیم نهائی ، شاقولی کردن ستون ها و هم محور کردن کردن تیر ها و تکمیل اتصالات
9- بازرسی و تائید نهایی
10 – رنگ آمیزی و لکه گیری
تهیه نقشه های ساخت
قبل از شروع عملیات اجرائی ، نقشه های محاسباتی که توسط مهندس طراح ارایه شده ، به وسیله مهندسین دفتر فنی و تکنسین های اجرایی پیمانکار مورد مطالعه دقیق قرار گرفته و پس از سیاست گذاری عملیات ساخت و اجرا و گرفتن تاییدیه های لازم از طراح ، اسکلت فلزی ( اسکلت فولادی ) به اجزای ریز تر تقسیم شده و پس از تعیین هندسه هر جز ، ابعادورق ، محل سوراخ ها ، نحوه برش لبه ها ، محل و اندازه جوش ها ، در مقیاس مناسب رسم میگردد . در شکل 9-1 نمونه ای از نقشه ساخت یک قطعه فلزی نشان داده شده است که به آن نقشه های کارگاهی ( shop drawing ) میگویند .
عملیات برشکاری و آماده سازی لبه ها
عملیات برشکاری بر حسب ضخامت ورق میتواند به کمک برش حرارتی و یا برش گیوتینی انجام پذیرد .
برای انجام عملیات برشکاری به روش حرارتی ابتدا شاسی های مناسبی که ورق یا پروفیل را در وضعیت تخت و تراز قرار میدهند ، ساخته میشوند . در شکل تصویری زیر تصویری از شاسی های برش نشان داده شده است .
بعد از استقرار ورق در روی شاسی و خط کشی آن ، ریل گذاری انجام شده و دستکاری برش اتوماتیک بر روی ریل مستقر میگردد ( شکل 9-3 ) بر ضخامت ورق ، اپراتور ، سرعت حرکت مناسبی برای دستگاه برش تنظیم می نماید و دستگاه با حرکت به سمت جلو عملیات برش را به صورت اتوماتیک تحت نظارت اپراتور انجام میدهد . پس از انجام برش های اصلی ، به دستگاه حرارتی زاویه داده می شود و این بار با انجام برش زاویه دار ، پخی لازم به لبه ها